събота, 28 декември 2019 г.

Beauty Low Buy 2020

Beauty Low Buy 2020 или как и защо ще се опитам да купувам възможно най-малко козметика през 2020 година?



За първи път през следващата година искам да започна да контролирам тази мания състояща се в прекалено големите количества козметика, които купувам и които се трупат и трупат, но аз нямам физическата възможност да използвам всичко. През следващата година ще водя строг списък на абсолютно всяка покупка на козметика, която правя и сумата, която съм похърчила. Нямам идея каква е сумата (вероятно и не искам да знам), която харча годишно за козметика, но съм сигурна, че е прекалено голяма и затова ми се иска да видя реално каква ще бъде тя при положение, че няма да купувам безразборно всичко, което видя и поискам. 

За пръв път ще изчисля сумата на всички изхабени продукти през цялата 2019 година. Нямам възможност за съпоставка със сумата, която съм изхарчила, но съм сигурна, че съм изхарчила доста повече пари от това, което съм успяла да изхабя. Затова през следващата година ще направя съпоставка между сумата на продуктите, които успея да изхабя и сумата на козметичните ми покупки. Иска ми се покупките ми да бъдат не само значително по-малко като количество в сравнение с тези, които успея да изхабя, но и по-малко като сума. Започнах още преди няколко месеца като прекратих абонамент за месечна кутия, която ми носи всеки месец доста нови продукти, от които реално нямам нужда и нямам възможност да изхабя.

Много ми се иска да огранича покупките само до това да купувам продукт, който изхабя и вече нямам негов еквивалент, който да използвам. Звучи много добре, но реално знам, че това е почти невъзможно. Честно да си призная не се сещам за нито една категория продукти, от които да нямам поне няколко "резерви" и за да бъда напълно откровена сигурно мога да не купувам нито 1 продукт в следващите поне 2 години и в нито един момент няма да остана без спирала, пудра или фон дьо тен.

Въпреки това има няколко категории продукти, в които имам доста повече от необходимия брой и ми се иска категорично да не купувам такива продукти в следващата година. Това са:
- спирали 
- червила
- фон дьо тени
- бронзъри
- ружове
- сенки за очи (палитри и единични)
- коректори
- пудри
- лакове ча нокти

А ето и част от другите козметични продукти, които имам в излишък и нямам нужда да купувам следващата година:
- лосиони за тяло
- кремове за ръце
- кремове за лице
- маски за лице
- кремове за очи
- балсами за устни
- шампоани
- маски за коса
- душ - гелове
- ексфолианти и скрабове

С цялото това предизвикателство имам за цел на първо място да променя навиците си и да се науча да устоявам на изкушението, да не купувам всичко ново, което излезе на пазара и да се постарая да обърна внимание на колекцията, която вече имам и да я използвам. 

2 коментара:

  1. Прекрасна идея и вярвам, че ще се справиш! Аз самата тази година реших да си отправя същото предизвикателство, защото си напълно права, че често чисто физическото време да се използва наличното- просто не стига, а все пак става въпрос за срокове на годност и т.н. Ще чакам с нетърпение поста с резултатите, които вярвам, че ще ни изненадат приятно! Още веднъж- успех :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Надявам се и ще се постарая наистина да променя навиците си относно покупките на козметика и занапред да не се налага да си отправям предизвикателства, но ще видим, изкушенията с всяка изминала година стават все повече и повече. :)

      Изтриване